valy
Secretar General
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 183
|
|
Tovarasul Tovaras Mesaj Privat Din: Bucureşti Inregistrat: 08-03-2011 Postari: 95 IP: 109.100.38.255
Ai perfecta dreptate, nu trebuie sa ne certam. Nici nu am intentionat acest lucru. Dar trebuie sa recunosti ca e un pic frustrant ca un strain sa pretinda ca stie mai bine ce s-a petrecut in tara ta, ca stie mai bine daca romanii au fost sau nu de acord cu comunismul (ca si cum eu n-as sti cum gindeste majoritatea compatriotilor mei), ca romanii se lasa pacaliti de propaganda occidentala (ca si cum romanii ar fi prosti si n-ar fi simtit pe pielea lor ororile comunismului) si ca Romania este o prostituata a occidentului, pentru ca poporul roman a ales de bunavoie si nesilit de nimeni, in decembrie 1989, sa se departeze de URSS si sa se apropie de occident. N-as vrea sa ma intelegi gresit, nu iti fac reprosuri, vreau doar sa explic de ce am reactionat asa cum am reactionat.
Chiar ieri s-a difuzat, pe canalul romanesc TVR3, filmul "Katyn", facut, in 2007 (coproductie Polonia - RUSIA - Germania), de celebrul regizor polonez Andrzej Wajda. Iata ce scrie pe site-ul TVR3, despre acest film: " 1940, satul Katyn, la 20 de kilometri de oraşul Smolensk, Rusia. Din ordinul lui Stalin, serviciile secrete sovietice ucid peste 20.000 de oameni. Majoritatea erau ofiţeri capturaţi în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar şi numeroşi civili. Pentru că sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit astfel să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, ca şi a evreilor şi bieloruşilor polonezi. Printre victimele masacrului s-a numărat şi tatăl regizorului Andrzej Wajda.". Eu nu cred ca o personalitate de talie internationala, precum Wajda, al carui tata a fost una din victimele de la Katyn, s-a apucat, la 81 de ani, sa faca acest film pentru ca e agent occidental. Si nu cred nici ca e un prost care s-a lasat pacalit de propaganda occidentala. Daca ii vei intreba pe polonezi cine e vinovat de masacrul de la Katyn, orice polonez, fara exceptie, iti va spune ca rusii. Si ei stiau asta inca de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial (daca vei urmari filmul iti vei da seama de acest lucru), deci nu poate fi vorba propaganda occidentala. Agentii NKVD au folosit pistoale Luger, ca sa dea impresia ca crimele au fost facute de nemti. Dar, desigur, tu stii mai bine decit polonezii ce s-a intimplat la Katyn. Daca nu ma insel, nu numai Gorbaciov a recunoscut crimele de la Katyn, ci si Putin. Si nu cred ca acestia sint tradatori, cum spui tu, cred ca au recunoscut pentru ca lumea stia oricum adevarul. Tu esti mai catolic decit papa, cum se spune, esti chiar mai comunist decit rusii (care colaboreaza cu polonezii si cu nemtii la realizarea unor filme ce spun adevarul despre masacrul de la Katyn). Cred ca asta se explica prin faptul ca tara ta a avut de suferit in urma destramarii URSS, dar asta nu trebuie sa te faca subiectiv.
In aceste zile, pe TVR Cultural, se transmite un film documentar in mai multe episoade, despre pictura rusa (un film splendid, totdeauna am apreciat cultura rusa), facut in 1996, de Nikita Mihalkov. Filmul se cheama "Nikita Mihalkov si muzica picturii rusesti". In acest film, Mihalkov a prezentat, printre alte tablouri, portretul facut de un pictor rus tarului Nicolae al ll-lea. Prezentind acest tablou, Mihalkov a spus ca - citez - "Banda care a venit la putere in 1917 a distrus Rusia. Pretinzind ca vrea sa creeze un regim mai bun, aceasta banda a pus pe umerii rusilor un regim care i-a apasat timp de zeci de ani.". Nu este singura declaratie de acest gen a lui Mihalkov, care a declarat, de asemeni, ca, in 1917, Rusia a pierdut calmul si seninatatea de care se bucura pina atunci, ca este monarhist si a facut doua filme despre teroarea stalinista, in timpul careia au murit milioane de rusi. (Si alti regizori rusi au facut astfel de filme.) Asa cum nu cred ca Andrzej Wajda e agent occidental sau un naiv care s-a lasat influentat de propaganda occidentala, tot asa nu cred ca un om de cultura de talia lui Mihalkov, cunoscut in intraga lume, un om care, dupa propriile declaratii, iubeste Rusia si cultura sa (acest lucru se vede si in filmele sale), este agent occidental sau un naiv care s-a lasat pacalit de propaganda occidentala. Sint convins ca, asa cum popoarele din fostele tari comuniste care NU au facut parte din URSS si-au dat seama ca regimul comunist a fost unul nefast, care a stopat evolutia acestor tari, tot asa si rusii si-au dat seama de acest lucru. Daca nu ar fi fost comunismul, Rusia ar fi fost azi o mare putere economica si militara, comparabila cu SUA. Rusii isi dau seama de asta. Dar, asa cum am spus, tu esti mai catolic decit papa, esti chiar mai comunist decit rusii . (In paranteza fie spus ii detest pe americani pentru imperialismul, crimele, lacomia si subcultura lor.)
Scrii: "Cît despre viziunea ta – da, ai perfectă dreptate, nu mă aşteptam să scrie aşa ceva un om progresiv (dar pe ce forum minunat de amatori de retro!) cu nicul “Tovarăş” care pune semnătura “Proletari din toate ţările…”.". Te rog sa-mi dai voie sa-ti explic. Mi-am ales acest pseudonim, acest avatar si aceasta semnatura din trei motive:
1. E in ton cu forumul . Cred ca nimeni de pe acest forum nu regreta comunismul, dar tuturor ne plac superbele masini rusesti de epoca. Pe mine ma fascineaza din copilarie, cind mai erau inca multe. Ador urmatoarele masini: Pobeda M20, GAZ M72, ZIM-urile, ZIS-urile, ZIL-urile, Ceaika, Moskvici 402, 403, 407, 408, 412, Volga GAZ21, Volga GAZ24, Lada 1200, Lada 1500. Nu mai vorbesc de splendidele motociclete, camioane, autouze si chiar tractoare rusesti, care ma fascineaza in egala masura. Ma fascineaza toate produsele tehnologiei sovietice, nu numai masinile. De exemplu ceasurile (cu conditia sa fie vintage, cele de la ora actuala nu-mi plac, indiferent in ce tara sint facute). Fratele meu colectioneaza ceasuri vintage si, desi ii plac si elvetienele, prefera sovieticele. Sint de acord cu el . Imi plac si armele rusesti (desi sint un om pasnic ): Smith & Wesson model rusesc, Nagant, Tokarev, Makarov, Mosin-Nagant, Kalasnikov. De asemeni, apreciez cultura rusa: literatura, teatrul, pictura, sculptura, muzica, baletul, filmele.
2. Al doilea motiv pentru care mi-am ales acest pseudonim, acest avatar si aceasta semnatura este ca am vrut sa glumesc un pic .
3. Al treilea motiv este ca, din punct de vedere politic, sint intr-adevar de stinga. Am tinut de la bun inceput cu Iliescu si cu partidul sau intitulat, mai intii, FSN, apoi PDSR, PSDR, iar azi PSD. Numai ca PSD nu e un partid comunist ci socialist. Diferenta este ca socialismul nu interzice proprietatea privata. Si in Franta (si in alte tari din occident) a fost socialism timp de 14 ani, intre 1981 - 1995, sub Mitterrand, care a cistigat doua mandate consecutiv (la acea, vreme, in Franta, mandatul era de 7 ani). Mitterrand a nationalizat citeva intreprinderi, dar nu pe toate. A respectat proprietatea privata. Desi sint de stinga, cred in alternanta la putere a partidelor. Iliescu a spus, in 1996, cind a pierdut alegerile prezidentiale (pentru a le recistiga in 2000), si in 2004, cind candidatul PSD la prezidentiale a pierdut, ca alternanta la putere a stingii si a dreptei, in urma alegerilor libere, este specifica democratiei si, mai mult, garanteaza democratia, evitind dictatura. Sint de acord cu el.
Ma opresc aici cu politica. Sint convins ca vei replica (ceea ce e perfect normal, ai dreptul sa-ti exprimi opiniile), dar eu nu voi raspunde, pentru ca:
1. Fiecare e liber sa aiba propriile opinii. Iti respect parerile, chiar daca difera de ale mele. Nu tin nici sa imi impun punctele de vedere, nici sa am ultimul cuvint.
2. E clar ca nu vom ajunge nicaieri. Eu nu te voi convinge pe tine, iar tu nu ma vei convinge pe mine. Eu spun ca ce scrii tu e propaganda sovietica, tu spui ca ce scriu eu e propaganda occidentala. Eu spun ca tu nu ai datele obiective necesare pentru a-ti forma o parere corecta, tu spui acelasi lucru despre mine. In acest fel nu ajungem nicaieri.
Dar sper ca asta nu ne va impiedica sa raminem prieteni si ca vom purta in continuare discutii interesante despre superbele masini rusesti .
_______________________________________ Proletari din toate tarile, uniti-va!
Peugeot 404 din 1964
17-09-2011 14:56:49 E-mail Raportati | Stergeti | Modificati | Citati
Tovarasul Tovaras Mesaj Privat Din: Bucureşti Inregistrat: 08-03-2011 Postari: 95 IP: 109.100.38.255
Adaug ca, in anii '50 - '60, in Romania si in toate celelalte tari comuniste, foarte multi oameni au fost "executati" (a se citi "asasinati"; unii chiar au fost cu adevarat asasinati, fara sa aiba macar dreptul la un simulacru de proces al carui verdict era cunoscut dinainte, precum ceilalti), incarcerati, batuti, torturati. Foarte putini dintre acesti oameni indraznisera sa critice regimul (dar chiar si asa, ceea ce li s-a facut e intolerabil intr-o tara libera si democratica, in care fiecare are dreptul sa-si spuna opinia; nu mai spun ca aveau dreptate cind sustineau ca regimul comunist a fost instaurat in mod fraudulos in Romania, ca a fost impus de rusi, ca e un regim terorist si ca in Romania se traieste prost). Foarte putini dintre acesti oameni, asadar, indraznisera sa critice regimul. Majoritatea a avut de suferit din motive de-a dreptul halucinante: au ascultat posturi de radio englezesti sau americane, aveau in biblioteca carti interzise dupa 1947 (desi ei le aveau dinainte; dar chiar daca le-ar fi cumparat dupa 1947, tot ar fi fost aberant sa aiba de suferit din acest motiv, pentru ca, intr-o democratie, ai voie sa citesti ce vrei, asa cum ai voie sa asculti ce posturi de radio vrei si sa ai ce opinii vrei), li s-au gasit in casa caiete de insemnari dinainte de 1947, cu stema regala pe coperta (asa erau caietele in acea epoca; in epoca comunista stema regala a fost inlocuita cu stema republicii) etc., etc. Bunica din partea mamei mi-a spus ca, in anii '50, daca ieseai pe strada cu o haina mai buna, erai considerat burghez si riscai sa fii arestat. Mai tirziu, l-am auzit pe scriitorul Alexandru Paleologu (care a si facut inchisoare) spunind acelasi lucru. Cei mai multi dintre cei "executati", incarcerati (foarte multi au murit in inchisoare, din cauza regimului de exterminare practicat acolo: frig sub zero grade atit in celule cit si afara, unde detinutii erau pusi sa munceasca in camasa cu mineca scurta; regim de munca epuizant; hrana insuficienta si de foarte proasta calitate, care nu asigura necesarul de vitamine; lipsa ingrijirilor medicale, in caz de boala; interzicerea de a te spala, astfel incit nu aveai nici cea mai elementara igiena; bataile; torturile) spuneam, deci, ca cei mai multi dintre cei "executati", incarcerati (foarte multi au murit in inchisoare), batuti, torturati, nu aveau nici macar vreo vina iluzorie, precum cei de mai sus. Nu. Pur si simplu suferau acest tratament fie pentru ca erau tarani ce refuzasera colectivizarea fortata (facuta cu ajutorul armatei, Militiei si Securitatii, care au omorit si au batut), fie pentru ca erau politicieni din vechiul regim, fie, pur si simplu, pentru ca erau intelectuali si noul regim se astepta la proteste din partea lor (desi covirsitoarea majoritate nu avea curajul sa zica nimic).
Acesta a fost regimul de teroare de pe vremea comunismului, impus de rusi in Romania si in toate celelalte tari comuniste care NU au facut parte din URSS. La fel a fost si in Rusia. Poate in celelalte tari din URSS a fost mai bine (desi ma indoiesc), dar in aceste tari asa a fost. Si o stim cu totii: rusii, romanii, bulgarii, popoarele din fosta Iugoslavie, ungurii, polonezii, cehii, slovacii si nemtii din Germania de est. O stim cu totii. Nu e vorba de propaganda occidentala, e vorba de lucruri stiute cu mult inainte de 1989, chiar de la cei care le-au patimit: rude, prieteni, cunostinte. As putea sa insir aici foarte multe nume de oameni cunoscuti in Romania, care au trecut prin aceste lucruri si le-au povestit in carti sau la televizor. Unii mai traiesc. Altii au murit in anii '90 sau in anii 2000, dar au apucat sa povesteasca prin ce au trecut. Unii au publicat carti despre experienta din inchisoare INAINTE de 1989 (deci nu poate fi vorba de propaganda occidentala), cum a fost Nicolae Steinhardt, caruia regimul comunist i-a dat voie sa-si publice cartea. De fapt, nici nu era nevoie sa publice cineva carti sau sa vorbeasca la televizor, pentru ca, cum am spus mai sus, aceste lucruri erau arhicunoscute cu mult inainte de 1989, de la cei care le patimisera: rude, prieteni, cunostinte. Si sa nu crezi ca e vorba de exceptii. Nu. Au fost foarte multe astfel de cazuri. Pe vremea comunismului, teroarea a fost politica de stat.
Si familia mea a avut de suferit pe vremea comunismului, desi mult mai putin decit altele. In 1971, bunicul din partea mamei, care a fost ofiter in Marele Stat Major al Armatei Romane, si-a dat demisia din PCR, motivind IN SCRIS ca nu e de acord cu cultul personalitatii impus de Ceausescu. De asemeni, a cerut sa fie trecut in rezerva. A incercat sa se angajeze ca inginer (aceasta fiind pregatirea sa) in serviciul civil, dar nu i s-a permis. Ca atare, a ramas fara posibilitatea de a-si intretine familia (noroc ca lucra bunica) timp de 14 ani, cind, in sfirsit, interdictia de a lucra a fost ridicata. Pina in 1989, au avut loc, la domiciliul bunicului meu, mai multe perchezitii. Intreaga familie (bunicul, bunica, maica-mea, unchiu-meu) era urmarita. Daca se intilneau cu alte persoane, erau facute fotografii (agentii Securitatii nici macar nu se ascundeau, lucrau la vedere). Telefoanele erau in mod sigur ascultate. (Adaug ca, in acea perioada, trebuia sa ai grija ce spui cind vorbeai cu colegii, cu vecinii, cu prietenii, deoarece nu stiai care din ei e informatorul Securitatii. Dupa 1989, cind dosarele Securitatii au fost facute publice, multi oameni si-au dat seama ca au fost "turnati" de colegi sau de prieteni.) E posibil ca, in apartamentul bunicului meu si in cel al parintilor mei sa fi fost microfoane (o alta metoda clasica a Securitatii de a asculta ce vorbesc oamenii; multi din cei care si-au cercetat dosarele, dupa revolutie, si-au dat seama ca aveau microfoane in casa). Cind mergeam cu bunicul in parc, eram urmariti. Repet - agentii Securitatii nici macar nu se ascundeau. Bunicul ni-i arata, mie si fratelui meu, pe acesti agenti, explicindu-ne ca e urmarit si de ce e urmarit. Se pare ca a avut loc chiar si o tentativa de asasinat la adresa bunicului meu (lucru frecvent in acele vremuri, in ce-i priveste pe dizidenti; de exemplu, dizidentul Gheorghe Ursu, a carui unica "vina" a fost aceea de a-si nota in jurnal ca se traieste prost in Romania, a fost arestat sub o vina imaginara si asasinat in inchisoare in 1985; ti-as mai putea povesti foarte multe astfel de lucruri de ti se face parul maciuca). Ca sa revin la bunicul meu, intr-o noapte era sa fie calcat de o masina care rula cu viteza maxima si cu farurile stinse. Dar ce i s-a intimplat familiei mele e nimic pe linga ce au avut de suferit alte familii.
Aceasta teroare a existat, de la inceput pina la sfirsit, in toate tarile comuniste care NU au facut parte din URSS. Si in Rusia.
Nu mai vorbesc de conditiile de trai din Romania comunista, pe care mi le amintesc perfect. Se facea economie la orice si tot ce produceam se exporta, ca sa plateasca Ceausescu datoria externa pe care nici nu era necesar sa o faca si pe care nu i-a cerut-o nimeni inapoi. De aceea, in magazine nu se gaseau alimente. Se stingea lumina in fiecare seara (imi aduc aminte ca imi faceam lectiile la lumina luminarii si a lampii cu gaz, ca in secolul 19). Nu se dadea caldura si, iarna, in locuinte, frigul era insuportabil (ca si in trenurile cu care oamenii faceau naveta intre orasul in care locuiau si orasul in care lucrau). Program la televizor nu era decit doua ore pe zi, si alea cu dezgustatoarea propaganda despre "realizarile regimului", cind, de fapt, noi traiam in mizerie. Produsele indispensabile precum imbracamintea si incaltamintea erau de calitate execrabila. Benzina nu se gasea decit foarte rar si, cind se gasea, "coada" putea atinge si doi kilometri. Imi aduc aminte ca, nu o data, am stat la coada la benzina (ca si la alimente), impreuna cu parintii. De multe ori te asezai la rind seara si ajungeai sa iei benzina abia dimineata. Parintii mei faceau cu rindul, unul il inlocuia pe calalalt, care se ducea acasa, ca sa se culce. Excursiile in strainatate erau interzise. Nu mai spun ca Ceausescu, dornic sa "domneasca" peste o tara puternica, cu o populatie numeroasa, interzisese atit mijloacele de contraceptie, cit si avortul. Rezultatul? In primul rind, trebuia sa te abtii sa faci sex . Daca nu reuseai, iti lasai femeia insarcinata. Multi din cei care aveau deja doi, trei sau chiar patru copii, il incredintau pe noul-venit unui orfelinat, pentru nu aveau mijloacele materiale de a creste atitia copii. Casele de copii erau arhipline pe vremea lui Ceausescu. Multe femei au murit incercind sa avorteze, desi era ilegal. Muncitoarele din fabrici erau controlate periodic de doctori, ca sa se vada daca sint insarcinate, in asa fel incit sa fie preintimpinate avorturile. Era obligatoriu ca o femeie sa dea patriei cel putin doi copii. Din toate punctele de vedere, era o lume de cosmar. Romanii il urau pe Ceausescu. Si pe buna dreptate. Daca, in timpul revolutiei, ar fi cazut in miinile lor, l-ar fi linsat. Si o merita.
Vei spune, poate, ca nu in toate tarile comuniste s-a trait atit de rau. Poate nu, dar oricum s-a trait foarte rau. Orice om care a prins perioada comunista, din orice tara comunista care NU a facut parte din URSS, iti va spune la fel in privinta nivelului de trai. Iar teroarea a fost peste tot la fel de dura ca in Romania. Inclusiv in Rusia. In Rusia a fost, poate chiar mai dura, daca e posibil asa ceva.
Deci vezi, nu e nevoie sa ne tii tu lectii despre comunism. Noi, romanii (ca si celelalte popoare) stim perfect ce inseamna comunismul si dominatia sovietica, am simtit-o pe pielea noastra. Nu te supara ca ti-o spun.
Si cu asta chiar ca am terminat. Ma plictiseste politica. Mai bine discutam despre masini .
_______________________________________ Proletari din toate tarile, uniti-va!
Peugeot 404 din 1964
17-09-2011 20:39:08 E-mail Raportati | Stergeti | Modificati | Citati
|
|